211 23 43 342 (Δευ.-Πα. 10-18)

Πόσο καιρό θα μπορεί να φωτίζει η λάμπα;

Όπως όλοι οι λαμπτήρες, έτσι και οι λάμπες για προβολείς και για τηλεοράσεις προβολής έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αυτό, δυστυχώς, σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης προβολέα ή τηλεόρασης προβολής θα πρέπει να αντικαταστήσει τη λάμπα αρκετές φορές, ανάλογα με το πόσο συχνά και υπό ποιες συνθήκες χρησιμοποιεί τη συσκευή του.

Τι επηρεάζει τη διάρκεια ζωής της λάμπας;

Οι περισσότερες λάμπες για προβολείς με την υψηλότερη απόδοση φωτός έχoυν διάρκεια ζωής 2000 ωρών υπό ιδανικές συνθήκες. Αλλά οι κατασκευαστές δεν εγγυώνται αυτή τη διάρκεια ζωής και, για να πούμε την αλήθεια, είναι αρκετά σπάνιο αυτή να επιτευχθεί για κανονική λειτουργία της λάμπας. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι εάν χρησιμοποιείτε τον προβολέα σας 2-4 ώρες την ημέρα σε καθαρό, χωρίς σκόνη και χωρίς καπνό περιβάλλον κανονικής θερμοκρασίας δωματίου, η λάμπα θα πρέπει να σας κρατήσει περίπου 1500–2000 ώρες λειτουργίας. Για διαφορετικό τρόπο χρήσης, η διάρκεια ζωής της λάμπας θα μειωθεί. Όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος να καεί πρόωρα η λάμπα είναι ο υψηλότερος. Στους νεότερους προβολείς, στους προβολείς με χαμηλότερη φωτεινότητα και στις τηλεοράσεις προβολής οι λάμπες τείνουν συνήθως να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (θα πρέπει αυτή να αναφέρεται στο εγχειρίδιο της συσκευής). Ωστόσο, η αναγραφόμενη διάρκεια ζωής ισχύει μόνο για τους αυθεντικούς λαμπτήρες κενού· εάν παραγγείλετε μια συμβατή λάμπα με ή χωρίς τη μονάδα, η διάρκεια ζωής της μπορεί να είναι συντομότερη.

Γιατί η λάμπα σταματάει να φωτίζει;

Επί του παρόντος, στους περισσότερους προβολείς χρησιμοποιούνται υδραργυρικοί λαμπτήρες κενού, οι οποιοί για την παραγωγή του φωτός χρησιμοποιούν ηλεκτρικό τόξο μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων πού βρίσκονται σε κλειστό υάλινο θάλαμο γεμάτο με αέριο μίγμα. Το μίγμα βρίσκεται υπό πίεση λειτουργίας άνω των 200 ατμοσφαιρών και η θερμοκρασία λειτουργίας του υπερβαίνει τους 1000 βαθμούς Κελσίου. Η λειτουργία επιτελείται με παραμόρφωση και απώλεια του υλικού των ηλεκτροδίων, μέσω της οποίας αυξάνεται η απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων. ‘Οσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ των ηλεκτροδίων, τόσο υψηλότερη είναι η ηλεκτρική τάση που απαιτείται τη δημιουργία και τη διατήρηση του ηλεκτρικού τόξου. Μόλις αυτή η τάση υπερβεί την ικανότητα του μπάλαστ του προβολέα (η συσκευή ελέγχου της τάσης του λαμπτήρα κενού), η λάμπα θα πάψει να φωτίζει. Η λάμπα μπορεί να σταματίσει να φωτίζει και λόγω επίτευξης του ορίου της διάρκειας ζωής της. Οι προβολείς συνήθως ως προστασία έναντι της έκρηξης του λαμπτήρα κενού αποτρέπουν τη χρησιμοποιήση της λάμπας, όταν αυτή έχει υπερβεί τη διάρκεια ζωής της. Ο προβολέας μπορεί επίσης να απενεργοποιήσει πρόωρα τη λάμπα, όταν αδυνατεί να τη διατηρήσει επαρκώς δροσερή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα κατασκευαστικό ελάττωμα του λαμπτήρα κενού, ή από ατελή ψύξη λόγω βρόμικων φίλτρων, από διαταραχή της λειτουργίας των ανεμιστήρων, ή από το μπλοκάρισμα της εισόδου του αέρα στα ανοίγματα εξαερισμού του προβολέα.

 

Οι νεότεροι προβολείς χρησιμοποιούν πιο σύγχρονους λαμπτήρες κενού κι έτσι οι λάμπες τους έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σε συνδυασμό με τη χρήση της λειτουργίας eco-mode, η οποία αυξάνει τη διάρκεια ζωής της λάμπας σε βάρος της φωτεινότητας της εικόνας, η διάρκεια ζωής μπορεί να φτάσει έως και τις περίπου 5000 ώρες λειτουργίας. Όλα αυτά που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής της λάμπας του προβολέα και το πώς αυτή να επεκταθεί το δείχνει σαφώς το σχεδιάγραμμά μας. Ευτυχώς για την λάμπα παρέχεται εγγύση, την οποία θα πρέπει ο χρήστης να τη διατηρεί για την περίπτωση πρόωρου καψίματος της λάμπας.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε για τις λάμπες όλα τα απαραίτητα, αρκεί να επιλέξετε τη σωστή

Ταχύς οδηγός
λαμπών

Βρές την λάμπα με 2 κλικ

Λάμπες για προβολείς

Λάμπες για τηλεοράσεις