211 23 43 342 (Δευ.-Πα. 10-18)

Από τι αποτελείται μία λάμπα για προβολέα;

Η λάμπα για προβολέα ή για τηλεόραση προβολής αποτελείται από έναν πολύ ισχυρό λαμπτήρα κενού, ο οποίος είναι τοποθετημένος στη μονάδα της λάμπας. Ο λόγος ύπαρξης της μονάδας είναι να διευκολύνει το χειρισμό της λάμπας και την αντικατάστασή της στον προβολέα. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίζει σταθερή και ακριβή συγκράτηση της λάμπας στον προβολέα, σύνδεση του λαμπτήρα κενού με την πηγή ισχύος, φιλτράρισμα της ακτινοβολίας UV που περιέχεται στο παραγόμενο φως, προστασία του προβολέα από πιθανή έκρηξη του λαμπτήρα (χάρη στη μονάδα τα θραύσματα δεν πετάγονται στο οπτικό σύστημα του προβολέα) και λοιπά.

Η μονάδα της λάμπας και τα εξαρτήματά της

Η μονάδα της λάμπας είναι κατασκευασμένη από θερμοανθεκτικό πλαστικό· σε ορισμένους τύπους χρησιμοποιείται εν μέρει και μέταλλο. Περιλαμβάνει γυάλινο φακό για φιλτράρισμα της ακτινοβολίας UV, ενδεχομένως και για την κατεύθυνση της φωτεινής ροής. Η μονάδα περιλαμβάνει καλώδια τροφοδοσίας, τα οποία είναι από τη μία πλευρά συνδεδεμένα στη λάμπα και από την άλλη πλευρά στο φις. Κατά τη σύνδεση της μονάδας της λάμπας στον προβολέα, το φις θα συνδεθεί αξιόπιστα με το μπάλαστ (ή τον driver) της λάμπας – με κύκλωμα, το οποίο εξασφαλίζει την τροφοδοσία της και δεν αποτελεί τμήμα της μονάδας της λάμπας

Οι βίδες για τη στερέωση της μονάδα στο εσωτερικό του προβολέα αποτελούν συνήθως τμήματα της μονάδας της λάμπας. Κάποιες μονάδες λάμπας περιλαμβάνουν επίσης τσιπ, μέσω του οποίου μετράται ο χρόνος που η λάμπα είναι αναμμένη, και εκτελεί επίσης τη λειτουργία προώθησης πωλήσεων των αυθεντικών μονάδων λάμπας, επειδή η παραγωγή συμβατών και άλλων λαμπών είναι πιο απαιτητική.

Η κατασκευή των λαμπτήρων κενού για προβολείς

Το πιο σημαντικό μέρος του λαμπτήρα κενού είναι ο λεγόμενος καυστήρας (αγγ. burner), δηλαδή ο σωλήνας από διαφανές γυαλί, ο οποίος περιλαμβάνει μια κοιλότητα γεμισμένη με αέριο μίγμα υδραργύρου. Σε αυτήν έχουν επίσης τοποθετηθεί δύο ηλεκτρόδια βολφραμίου, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται ηλεκτρικό τόξο κατά το άναμμα του λαμπτήρα κενού. Η αλληλεπίδρασή του με το αέριο μίγμα προκαλεί την εκπομπή φωτός, το οποίο ακτινοβολείται εξίσου προς όλες τις κατευθύνσεις. Για το λόγο αυτό έχει τοποθετηθεί ένας ανακλαστήρας γύρω από τον καυστήρα – υάλινος περιέκτης παραβολικής ή ελλειπτικής μορφής, που στο εσωτερικό του μέρος περιλαμβάνει αντικατοπρίζουσα επίστρωση. Ο ανακλαστήρας αντανακλά τις ακτίνες φωτός που διαφεύγουν προς ανεπιθύμητες κατευθύνσεις έτσι, ώστε το μέγιστο του παραγόμενου φωτός να κατευθύνεται προς τα εμπρός, προς το οπτικό σύστημα του προβολέα.

Σε μερικούς λαμπτήρες κενού στο μπροστινό μέρος του ανακλαστήρα είναι τοποθετημένο μετωπιαίο γυαλί, δηλαδή ένας φακός για το φιλτραρίσμα της ακτινοβολίας UV. Μερικές φορές, όμως, αύτο το γυαλάκι είναι τμήμα της μονάδας της λάμπας, και εάν δεν βρίσκεται εκεί, θα το βρείτε στον προβολέα στον θάλαμο της λάμπας. Επίσης, ο λαμπτήρας κενού περιλαμβάνει συνήθως δύο (μερικές φορές και τρία) φις που είναι συνδεδεμένα με τα ηλεκτρόδια στον καυστήρα και εξέχουν στην πίσω πλευρά του ανακλαστήρα της λαμπάς.

Δώστε προσοχή στην ασφάλεια!

Η πλειονότητα των λαμπών για προβολείς είναι υδραργυρικοί λαμπτήρες κενού. Στον καυστήρα αυτών των λαμπτήρων περιέχονται μικρές ποσότητες υδραργύρου. Ο υδράργυρος έχει αρνητική επίδραση στον οργανισμό μας και, παρόλο που στον λαμπτήρα κενού βρίσκεται σε πολύ μικρές μόνο ποσότητες μερικών εκατοντάδων χιλιοστογραμμαρίων, σας συνιστούμε να χειρίζεστε το προϊόν προσεκτικά και σε περίπτωση θραύσης του ή έκρηξης στον προβολέα να καθαρίσετε τα θραύσματα φορώντας γάντια και να αερίσετε διεξοδικά τον χώρο. Επίσης, μην λησμονήσετε την οικολογική απόρριψη της παλιάς λάμπας του προβολέα.

Ποίος κατασκευάσει τους λαμπτήρες κενού για τις αυθεντικές λάμπες;

Σήμερα μόνο λίγοι κατασκευαστές παράγουν λαμπτήρες κενού ικανοποιητικής ποιότητας για αυθεντικές λάμπες με μονάδα

Εάν παραγγείλετε από το διαδικτυακό μας κατάστημα αυθεντική λάμπα με μονάδα, μη αυθεντική λάμπα ή αυθεντική λάμπα χωρίς μονάδα, θα είναι πάντα τοποθετημένος σε αυτή λαμπτήρας κενού από έναν από αυτούς τους κατασκευαστές. Οι λαμπτήρες κενού αυτών των μάρκων έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και είναι αμοιβαία εναλλάξιμοι. Ακόμη και οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυθεντικών λαμπών εγκαθιστούν περιστασιακά λαμπτήρες κενού από άλλον κατασκευαστή, αντί αυτών που συνήθως χρησιμοποιούν, λόγω περιστασιακής έλλειψης λαμπών στην αγορά. Εάν κατά την παραγγελία μη αυθεντικής ή αυθεντικής λάμπας χωρίς μονάδα επιμένετε για κάποιον συγκεκριμένο κατασκευαστή λαμπτήρων κενού, παρακαλούμε δηλώστε το στα σχόλια της παραγγελίας.

Στις συμβατές μονάδες ή στην περίπτωση που παραγγείλετε συμβατή λάμπα χωρίς μονάδα, θα παραλάβετε „no name“ λαμπτήρα κενού, οι παράμετροι του οποίου είναι παρόμοιες με αυτές του αυθεντικού προϊόντος, αλλά που συνήθως υπολείπεται σε ποιότητα προβολής και διάρκεια ζωής.

Σε περίπτωση που γνωρίζετε για τις λάμπες όλα τα απαραίτητα, αρκεί να επιλέξετε τη σωστή

Ταχύς οδηγός
λαμπών

Βρές την λάμπα με 2 κλικ

Λάμπες για προβολείς

Λάμπες για τηλεοράσεις